Kas Hastalıkları Belirtileri Tedavisi

Kas hastalıkları; çocukluk çağı hastalıkları arasında en çok sıkıntı verenlerden biri daha önce sağlıklı olan bir çocukta ani başlayan, yeteneklerinin geri dönüşsüz bir şekilde bozularak birkaç ay ya da daha sıklıkla yıllar içinde gerilemesidir.

Kas Hastalıkları Belirtileri Tedavisi

October 13, 2023 by tdirefmy
kas-nakli-sinir-yaralanmalarina.jpeg?fit=598%2C362&ssl=1

Kas hastalıkları nedir? Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıl Yapılır? Çocuklarda ne gibi etkilere yol açar?

Kas hastalıkları; çocukluk çağı hastalıkları arasında en çok sıkıntı verenlerden biri daha önce sağlıklı olan bir çocukta ani başlayan, yeteneklerinin geri dönüşsüz bir şekilde bozularak birkaç ay ya da daha sıklıkla yıllar içinde gerilemesidir. Başlangıçta beyin, spinal kord ya da kasları etkileyebilir; çoğu genetik olarak belirlenir ve az bir kısmının etkili bir tedavisi vardır.

Progresif beyin dejenerasyonu çoğu otozomal resesif genler nedeniyle birkaç farklı durumlardan kaynaklanabilir. Gri maddeyi etkileyen ve ak maddeyi etkileyen olmak üzere iki grupta incelenebilirler. Genellikle yaşamın ilk iki yılı içinde, kazanılmış becerilerin kaybı olarak karşımıza çıkar; hızlı ilerler.

En erken semptom düşmeye eğilimi olan hantal yürümedir. Çoğu vakada ilk yürüme girişimi gecikmiş ve hastalar 18. ayında bile yürüyemezler. Diğer vakalarda 3 yaşına kadar her şey normal seyredebilir. Genellikle semptomların başlama yaşı 4 yaş öncesidir ve nadiren 7 yaşına kadar gecikebilir.

Alt ekstremitelerin üst ekstremitelerden önce etkilenmesi ve güçsüzlüğün proksimalde (Üst taraf) olmasıyla koşmada, yürümede, merdiven çıkmada becerisizlik dikkati çeker. Engel aşmaktaki zorluk erken bir belirti olabilir. Düşme eğiliminde olan çocuk sıklıkla tökezleme ve sendeleme olmaksızın adım atma sırasında stabilizasyonun sağlanamaması nedeniyle görülür. Çocuk yere yığıldığında, yerden kalkmak ayrı bir sorun olmakta ve çocuk bunu kendine has patolojik olmayan bir manevra ile yapar.

Çocuklarda Görülen Başlıca Belirtiler:

  • Kas kısalıkları, kontraktürler
  • Çabuk yorulma
  • Eklemlerde artmış veya azalmış hareket
  • Eksremitelerde ve omurgada şekil bozuklukları
  • Yerden kalkmada güçlük ve merdiven inip çıkmada zorluk
  • Yürümede bozukluk ve yürürken sık sık düşme
  • Normal motor gelişiminde gerilik
  • Kas zayıflıkları
  • Yürüyüş bozukları
  • Mental motor fonksiyon gerilemeleri
  • Solunum fonksiyon bozuklukları

Kas Hastalıklarının Tedavisi

  • Hastalıkların ilerlemesiyle ortaya çıkan problemlerin önüne geçmenin tek yolu fizyoterapi uygulamaları olup bazı hastalarda cihaz, ilaç kullanmaları ve cerrahide bu problemlerin önüne geçmede rol oynar.
  • Fizyoterapi uygulamalarında amaç mümkün olduğunca çocuğun yaşam standartlarını en üst seviye çıkarmak ve aileyi bilgilendirmektir.
  • Fizyoterapi uygulamaları oluşabilecek kas kısalıklarını, eklem deformitelerini, solunum problemlerini önlemek, uygun cihazlama ile eklemi destelemek, kas kuvvetini artırmak ve mümkün olduğunca yürümeyi uzun süre devam ettirmek gibi uygulamaları içine alır. Egzersiz tedavisi en önemli komponenti oluşturur. Kısalan kasları germe egzersizleri, uzayan kaslar için kuvvetlendirme egzersizleri ve solunum kaslarında oluşan zayıflıkta da solunum egzersizleri kas hastalıklarında uygulanan egzersiz tedavisinin genel alt başlıklarıdır. Egzersizleri yaptırırken hastanın kendisinin yapmasına özen göstermeliyiz. Fazla yorgunluk oluşturmadan dinlenme araları verilerek yaptırılmalı, yapamıyorsa destek verilerek hareketin tamamlanması sağlanmalı, egzersizlerin doğru, düzenli yeterli miktarda yapılmalıdır.
  • Omurgadaki kas zayıflığına bağlı olarak ortaya çıkan skolyoz da akciğere giren havayı azaltmaktadır.
  • Şişmanlık solunum sıkıntısını artırır. Bu yüzden kas hastalarında sağlıklı beslenme ile ideal vücut ağırlığı korunmaya çalışılmalıdır.
  • Yürümesini sürdüren hastalarda bu evreyi mümkün olduğunca uzatmak gerekir. Hasta tekerlekli sandalyeye oturduğunda kaslarda kuvvet kaybı hızlanacak ve deformite oluşma ihtimali artacaktır.


FİZİTEK, YANINIZDA





ZENGİNLİĞİNİZ SAĞLIĞINIZDIR




FİZİTEK

FİZİTEK Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, güler yüzlü ve deneyimli kadrosu ve modern fizik tedavi cihazlarıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında dünya standartlarında hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

[email protected]


İLETİŞİM

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 417 21 11
Fax: +90 312 425 69 00

[email protected]




FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023



FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023


×