El ve Bilek Ağrıları

El ve el bilek ağrısına her yaş grubunda rastlamak mümkündür. El ve el bileğinin zorlanmasına neden olabilecek meslek dallarında çalışanlarda sık görülür.

El ve Bilek Ağrıları

October 10, 2023 by tdirefmy1
4714057.jpg?fit=500%2C281&ssl=1

El ve el bilek ağrıları kimlerde görülür?

El ve el bilek ağrısına her yaş grubunda rastlamak mümkündür. Özellikle el ve el bileğinin zorlanmasına neden olabilecek meslek dallarında çalışanlarda sık görülür. Gıda işlemciliği, inşaat ve üretim işlerinde çalışanlarda, ev hanımlarında, bilgisayar kullananlarda, iltihaplı romatizmal hastalığı (romatoid artrit, gut, psöriazis gibi) olanlarda sık görülür.

El ve el bilek ağrılarının nedenleri nelerdir?

Çok sayıda hastalık el ve el bilek ağrısına neden olabilir. Başlıca nedenleri şu şekilde sayabiliriz: sinir sıkışmaları (karpal tünel sendromu, ulnar nöropati), kireçlenmeler (özellikle başparmak karpometakarpal eklemin osteoartriti), tenosinovitler, iltihaplı eklem romatizmaları (romatoid artrit, gut, psöriatik artrit gibi), parmak incinme ve burkulmaları, dupuytren kontraktürü, kompleks bölgesel ağrı sendromu, boyun ve dirsek hastalıklarının yansıyan ağrıları. Karpal tünel sendromu (KTS) üst ekstremitede en sık görülen sıkışma nöropatisidir ve en sık bildirilen meslek hastalığıdır. Toplumun yüzde ellisinde KTS ile uyumlu belirtiler vardır. KTS’nin tipik bulguları uyuşma, karıncalanma, yanma, ağrı veya bunların kombinasyonudur. Nedeni karpal tünel içindeki basınç artışı ve sinirin basıya uğramasıdır. Tedavisi şikayetlere neden olan tekrarlayan ve uygunsuz hareketlerin değiştirilmesiyle başlar. Geceleri el bilek istirahat splinti kullanımı hastaların %80’inde şikayetleri azaltır. Şikayetleri devam eden hastalarda ilaç tedavisi, fizik tedavi, lokal enjeksiyon tedavisi uygulanır ve egzersiz önerilir. Konservatif yaklaşım ile yeterli iyilik sağlanamazsa cerrahi girişim düşünülmelidir.

El ve el bilek ağrılarında ileri tetkik gerekir mi?

Tedaviye yanıt vermeyen hastalarda, travma öyküsü olan, iltihaplı romatizmal hastalık düşünülen, sinir sıkışması düşünülen ya da yansıyan ağrı olduğu düşünülen hastalarda ayırıcı tanı için ileri tetkik ve tedavi gerekebilir. Bunun için, düşünülen ayırıcı tanılara göre kan testleri, elektronöromiyografi (ENMG) ve görüntüleme yöntemleri (direkt grafi, ultrasonografi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ya da bilgisayarlı tomografi (BT)) kullanılabilir.

El ve el bilek ağrıları nasıl tedavi edilir?

Ağrının nedeni ne olursa olsun ağrıyı azaltmak ya da geçirmek mümkündür. Bunun için öncelikle doğru teşhis önemlidir. Bu amaçla da hastanın en kısa sürede ilgili uzman hekime müracaat etmesi çok önemlidir. El ve el bilek ağrısı olan hastaların büyük bir kısmı konservatif yani cerrahi olmayan yöntemlerle (istirahat, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve egzersiz, lokal ve bölgesel enjeksiyonlar) tedavi edilebilir. Doğru bir tedavi ve rehabilitasyon programıyla yaygın olarak rastlanan el problemlerinin çoğu çözümlenir ve tam fonksiyon kazanılır. İnflamatuar kaynaklı el ağrılarında inflamasyonu azaltmak amacıyla antiromatizmal ilaçlar kullanılır. Lokal soğuk ya da sıcak uygulamalar, parafin, kontrast banyolar kullanılır. Özellikle artrit durumunda ve akut travmalarda lokal soğuk uygulama yapılır. Ağrı uzun süreli ise, dejeneratif hastalık varlığında sıcak uygulamadan daha fazla yarar görürler. El fonksiyonlarının yeniden kazanılması için egzersizin, iş ve uğraşı terapisinin önemi büyüktür.


One comment

  • A WordPress Commenter

    October 10, 2023 at 7:32 am

    Hi, this is a comment.
    To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
    Commenter avatars come from Gravatar.

Comments are closed.




FİZİTEK, YANINIZDA





ZENGİNLİĞİNİZ SAĞLIĞINIZDIR




FİZİTEK

FİZİTEK Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi, güler yüzlü ve deneyimli kadrosu ve modern fizik tedavi cihazlarıyla fizik tedavi ve rehabilitasyon alanında dünya standartlarında hizmet vermeyi amaçlamaktadır.

[email protected]


İLETİŞİM

Bülbülderesi Cad. No:46/A
Küçükesat – Çankaya / ANKARA

Tel: +90 312 417 21 11
Fax: +90 312 425 69 00

[email protected]




FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023



FilmexMedya tarafından yapılmıştır. Tüm hakları saklıdır. 2023


×